Архитекти vs Управляващи (Видео)

Архитекти vs Управляващи (Видео)

Общината е съгласна да не разбива площада, но проектантите вече са го решили.
След месеци наред спорове ЗА и ПРОТИВ ремонта на пешеходната зона във  Видин и протеста на камарата на архитектите, вчера  те решиха да видят какво е състоянието на емблематичния площад на място .
Този площад представлява една голяма ценност, неговото изцяло обновяване и изхвъляне на стария материал, а той е лепен, не е на пясък, ще означава едни огромни допълнителни разходи за общината,„, каза председателя на управителния съвет на камарата на архитектите  в България Борислав Игнатов.
Оправданието на управляващите бе, че площадът е невъзвратимо повреден и нямало защо видинчани да продължат да търпят разрухата, освен това в зоната през годините са поставени два незаконни паметника. Този на 3-те грации и ротондата .
 
„Ще кажа, че всяко нещо си има предел, дори чугунените водопроводи,“ отбеляза гражданин.
Дебатите около ремонта на емблематичния площад започнали още в предходния мандат, при зададен въпрос към главният архитект на Общината от общински съветник кое налага цялостната подмяна на настилката, архитект Ангел Недялков отговорил така.
 
“ За всеки видински гражданин е ясно, че настилката хубава или не, е вече тотално амортизирана, деформирана и изживяла времето си. И пише… е, това вече не е истина, срокът на годност на настилката безвъзвратно изтече, Боже господи, кажете на целия свят колко е срока на годност на мрамор,“ възмути се от трибуната общинския съветник, Вардан Папикян.
Авторът на площада във Видин професор Иван Никифоров, обвини местната власт в далавера.
 
„В последните години непрекъснато правя писма до кмета и председателя на общинския съвет с възражение за това, че не се поддържа, както трябва площада. Това, което сега видях като проект, надмина всичките ми очаквания. Тотално да се унищожи една ценност, която е постижение на една епоха. За мен това е престъпление,“ каза професор Никифоров.
От общината определиха намесата на архитектите като опит за възпрепятване за усвояване на пари, които биха съживили града.
Кой ще поеме отговорност, ако загубим тези пари“? попита кметът Огнян Ценков.
“ Основната ни цел е да освояваме, да освояваме европейски фондове, има по големи проблеми общината от разбиването на площада,“ заяви общинския съветник  инж Людмил Димитров.
Кметът на Видин обясни, че парите нямало как да се изразходват за друго и ако не се направи това, милиони ще бъдат загубени.
 
„Има лостове за промяна на самият проект така, че да не загубите нито лев.Това, което ние можем да помогнем като експерти, е да Ви кажем дали има такова техническо решение или да Ви покажем начина, по който това може да се направи документално, ако Вие имате желание. Това е и целта на нашето посещение, нищо повече,“ заяви Борислав Игнатов.
 
Проектът е по оперативна програма „Региони в растеж“ и е на стойност 12 130 000 лева. Проектът беше одобрен от Общинския съвет през месец юли.

**

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder