САЩ разкритикува рекордната европейска глоба на Apple

САЩ разкритикува рекордната европейска глоба на Apple

Министерството на финансите на САЩ разкритикува решението на Европейския съюз американската компания Apple да възстанови неправомерни данъчни облекчения в размер на 13 млрд. евро и заяви, че решението заплашва двустранния „дух на икономическо партньорство“.

След разследване, продължило почти три години, Европейската комисия установи, че данъчното споразумение между технологичната компания Apple и Ирландия, позволяващо плащане на по-малък корпоративен данък за Европа, нарушава законите на Европейския съюз и представлява неправомерна държавна помощ.

„Действията на Комисията могат да заплашат с подкопаване чуждестранните инвестиции, бизнес климата в Европа и важния дух на икономическо партньорство между САЩ и ЕС“, заяви говорител на финансовото министерство на САЩ в изявление.

„Ние ще продължим да наблюдаваме тези въпроси докато се развиват и ще продължим да работим с Комисията по нашата споделена цел за предотвратяване на ерозията на нашите корпоративни данъчни основи“, допълниха от Вашингтон.

„Европейската комисия заключи, че Ирландия е осигурила неоправдани данъчни облекчения в размер на до 13 млрд. евро на Apple. Това е незаконно в рамките на европейските закони за държавна помощ, тъй като позволява на Apple да плаща значително по-малко данъци в сравнение с други компании“, се казва в изявление на Европейската комисия.

По думите на еврокомисаря по конкурентоспособността Маргрете Вестагер „избирателното отношение“ спрямо Apple в Ирландия означава, че компанията е плащала данъчна ставка от само един процент върху своите приходи в Европа през 2003 г. В последствие този процент е намалял до 0,005% през 2014 г.

Финансовият министър на Ирландия Майкъл Нуунан от заяви, че Дъблин ще обжалва решението на ЕК.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук наскоро разкритикува разследването, като го нарече „политически глупости“, и заяви, че ще обжалва, ако ЕК принуди компанията му да връща дължими данъци.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder