Около 700 са първокласниците в област Видин (Видео)

Около 700 са първокласниците в област Видин (Видео)

17 септември ще е учебен ден, съобщиха от МОН

Около 700 първокласници днес за пръв път влезнаха в своите класни стаи в училищата на територията на област Видин. Тази бройка е малко по-висока в сравнение с миналата година, сочат данните на Регионално управление на образованието – Видин (РУО). Общо около 8700 са учениците във Видинско. Преди 15 септември от РУО – Видин отчетоха готовност за започване на новата учебна година – няма незавършили ремонти, с изключение на няколко ремонта на парни инсталации в учебни заведения, което обаче по никакъв начин не пречи за нормалното започване на учебния процес. Училищата и детските градини ще посрещнат отоплителния сезон нормално.
Със заповед на кмета на Видин 16 септември беше обявен за неучебен, но присъствен ден в училищата в общината заради честванията на 200-годишнината от рождението на екзарх Антим Първи. За сметка на това пък 17 септември ще е учебен за всички учениците. От Министерство на образованието съобщиха, че 23 септември (петък), който е обявен за неработен ден, тъй като е непосредствено след официалния празник 22 септември – Денят на обявяване на независимостта на България, ще се отучва на 17 септември (събота), с програмата за петък.
Учебната 2016/2017 г. ще премине при нов Закон за училищното и предучилищно образование и с нови учебни програми в 1 и 5 клас, макар че заради недостатъчното време за изготвяне на новите учебници ще се работи по действащите до момента учебници. Нов учебник ще има само по история и цивилизации в 5 клас. Училищата във Видинско вече са снабдени с цялата училищна и учебна документация, доставени са и новите учебници по история за 5 клас.
Заради законовите промени, тази година основна степен ще завършат три випуска – според новия закон основно образование вече ще се завършва след 7 клас, но освен седмокласниците, в края на учебната 2016/2017 г. основно образование ще завършат и осмокласниците , както и деветокласниците в езиковите гимназии (както беше съгласно действалия до неотдавна закон). Новото е и, че от първи до четвърти клас няма да се пишат количествени, а качествени оценки, няма и да се повтаря, вместо това учениците с проблеми при усвояването на материала ще залягат над учебниците през лятото. Четвърти клас вече ще се завършва с количествена оценка.
Според новия график за учебното време, децата в 1 клас ще учат до 31 май 2017 г., а в 4 клас – до 31 май 2017 г. Четвъртокласниците ще завършват с национално външно оценяване по 4 предмета, като математиката е възможен вариант за вход за гимназиите с профил математика и/или природни науки. В 7 клас обучението е до 15 юни 2017 г. и ще завършва с 3 национални външни оценявания – по български език и литература, по математика и по чужд език. Оценяването от изпитите в 7 клас ще е с точки и всеки ученик ще намери своето място в различен тип гимназия – профилирана или професионална. Държавните зрелостни изпити ще са на 19 и 22 май 2017 г.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder