Бомбандираха хуманитарен конвой в Сирия

Бомбандираха хуманитарен конвой в Сирия

Сирийски или руски бойни самолети са бомбардирали хуманитарен конвой край Алепо вчера, като загиналите са поне 12 служители на Червения полумесец и са унищожени 18 камиона с хуманитарни помощи. Конвоят е бил паркиран и атакуван с 5 ракети, докато хората са разтоварвали близо 30 камиона.

Инцидентът стана малко след съобщението на властите в Дамаск, че е изтекъл едноседмичният срок за проверка дали ще се спазва примирието, договорено между САЩ и Русия, и заради множество нарушения от страна на бунтовниците те спират да го спазват.

Организаторите на конвоя казват, че са информирали всички страни за трасето и сроковете на придвижване към нуждаещите се от спешна помощ 78 000 жители на селището Урм ал Кубра. Те твърдят, че загиналите са повече.

След края на примирието в района на Алепо са били нанесени 35 удара с артилерия и авиация.

Стивън О’Брайън, роководител на хуманитарните мисии на ООН, заяви, че има много убити и тежко ранени, включително доброволци на Сирийския Червен полумесец. Ако се установи, че нападението срещу конвоя е умишлено, това е военно престъпление, допълни той.

От администрацията на Бареак Обама казват, че вече не знаят дали е останало нещо за спасяване от примирието. Представител на САЩ казва, че ако ударът не е на руснаците, то тяхна отговорност е да въздържат армията на Башар ал Асад от бойни действия по време на примирието и особено срещу хуманитарни мисии.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder