На първо място в Европа сме по тютюнопушене сред 16-годишните

На първо място в Европа сме по тютюнопушене сред 16-годишните

Страната ни е на първо място в Европа по тютюнопушене сред 16-годишните ученици, отчете Националният център по обществено здраве.
Изследване на Европейския център по наркомании показва, че в Европа се отчита спад в употребата на алкохол и цигари сред тийнейджърите.

88% от 16-годишните твърдят, че имат лесен достъп до алкохол, а 76% от тях – лесно се снабдяват и с цигари. 33% от тях всекидневно пушат.

Сред българските ученици на тази възраст усещането за лесен достъп до един от най-разпространените наркотици – канабисът, е в постоянно нарастваща тенденция за разлика от другите европейски страни. 27 на сто са опитвали марихуана поне един път в живота си. Трима от всеки десет ученици смятат, че тя се намира лесно.

30% от учениците са опитвали наркотик поне веднъж в живота си, а данните за Европа в същото време са 18 на сто, т.е. ние сме почти два пъти повече в тази категория.

4% от анкетираните пък твърдят, че са опитвали анаболни стероиди. В същото време статистиката за Европа показва, че само 1% от учениците там са опитвали подобни вещества.

България е и сред малкото държави, в които не момчетата, а момичетата пушат повече.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder