Ердоган иска удължаване на извънредното положение в Турция

Ердоган иска удължаване на извънредното положение в Турция

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната не може да овладее заплахата от тероризма в рамките на обявеното след проваления опит за преврат тримесечно извънредно положение. Той смята, че удължаването на мярката с още 3 месеца ще облагодетелства Турция и ще срещне подкрепа от страна на гражданите й.

Ердоган посочи и че смята да елиминира „коридора на тероризма“ по сирийската граница. Според него светът вече е започнал да вижда, че сирийските кюрди, „Ислямска държава“ и силите, лоялни на сирийския президент Башар Асад, се подпомагат взаимно.

Това се случва непосредствено след като малко по-рано Съветът за национална сигурност на Турция препоръча удължаване на извънредното положение. По време на продължилото близо 6 часа заседание членовете на съвета излязоха с многобройни декларации за опита за преврат, политиката на Турция към Сирия и борбата с тероризма.

„Съгласихме се да препоръчаме удължаването на извънредното положение, за да се обезпечи ефективното прилагане на мерките за борба срещу тероризма, да се осигури върховенството на закона и правата и свободите на нашите граждани“, гласи официалното изявление.

След неуспешния опит за преврат загинаха над 240 души, а други 2200 бяха ранени. Турция въведе извънредно положение на 20 юли.

Според действащата конституция на страната подобна мярка може да бъде налагана за не повече от 6 месеца.

По-рано вчера министърът на правосъдието Бекир Боздаг съобщи, че 32 000 души са арестувани след осуетения опит за пуч.

Съветът за национална сигурност препоръча също 15 юли да се отбелязва всяка година като Ден на демокрацията и свободите. Бордът настоя и за създаване на „зона без тероризъм“ и „участък, забранен за полети“ в северната част на Сирия.

Съветът разкритикува и Европейския парламент и Европейския съюз, че не показват достатъчно чувствителност по темата с тероризма. Повод за декларацията е среща на европейски служители с представители на сирийски кюрдски милиции в коридорите на европейските институции. Анкара счита тези организации за близки до обявената за терористична групировка Кюрдска работническа партия (ПКК).

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder