Разследват бившия ректор на Медицинския университет

Разследват бившия ректор на Медицинския университет

Софийска градска прокуратура ще разследва управлението на Медицинския университет – София, при бившия му ректор проф. Ваньо Митев. Досъдебното производство ще продължи два месеца и е образувано заради данни за престъпления по служба и безстопанственост, които се съдържат в предварителния одитен доклад на висшето учебно заведение. Докладът е от инспектората на ведомството, а министър Миглена Кунева обяви, че го изпраща на държавното обвинение, ДАНС и финансовата инспекция.

Според съобщението на прокуратурата един от проблемните моменти в управлението на бившия ректор е този, че той е предприел действия за премахване на сградата на Студентски стол №8 чрез провеждане на открита процедура на избор на изпълнител. Имотът обаче е публична държавна собственост и за да бъде премахната сградата, трябва да има решение на правителството, което да я преобразува в частна държавна собственост. Областният управител също е изразил подобно становище, но въпреки това проф. Митев не се е съобразил.

Ще бъдат разгледани и договорите за обучение на чужди студенти в центровете на университета в Швейцария, Германия и Кипър. През периода от 2014 до 2016 г. университетът е провеждал там изнесено обучение срещу заплащане на 146 студенти, които са приети само с тест за владеене на английски език, а не с изпити по биология и химия, каквато е практиката в медицинските специалности. Студентите са плащали такси от 1000 евро годишно, а след втората година е трябвало да се обучават в България, но вече срещу такса от 8000 евро. Според прокуратурата казусът нарушава законите за висшето образование и финансовото управление в публичния сектор.

Данните за безстопанственост пък се извеждат и от констатациите за изразходвани бюджетни средства за командировки на бившия ректор до Доминиканската република, Москва, Иркутск, Чили, Оман, Хавана, Токио, Йокохама, Киото, Сеул и др., без да има реална възвращаемост за университета, се казва в съобщението на Софийската градска прокуратура.

Според обвинителите предмет на разследването ще бъде и закупуването на лек автомобил с висока проходимост за университета – Range Rover Sport 4х4, през 2014 г. на стойност 177 108 лв.

Ако прокуратурата докаже нарушения, бившият ректор може да изтърпява ефективно наказание до пет или осем години за всяко от двете обвинения, да бъде глобен до 5000 лева за безстопанственост или да му бъде забранено да изпълнява определени държавни длъжности, ако бъде осъден за престъпление по служба.

Както „Капитал“ писа, в одита е отбелязано още, че през последните две години само една строителна фирма, независимо дали самостоятелно или в консорциум, е извършвала строителните и ремонтните работи на територията и в имотите на университета на стойност 26.5 млн. лв. Компанията е от орбитата компании на „Вайс профил“, която се смята за близка до ДПС.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder