РБ иска позиция на България по ултиматума на Путин

РБ иска позиция на България по ултиматума на Путин

Реформаторският блок поиска общонационална позиция по ултиматума на Путин, който постави на САЩ в понеделник – да се изтеглят от новите страни членки на НАТО, за да продължи ангажимента за унищожаването на плутония си за военни цели.

Реформаторите са възмутени от липсата на реакция срещу оспорването на суверенни решения на българската държава, което представлява груба провокация срещу националната ни сигурност.

Кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков определи като скандално, че президентът на единствената европейска държава, която е окупирала територия на съседите си, си позволява да казва с какви военни защитни способности трябва да разполага България – член на НАТО.

„Патриотичният ни дълг, според него, диктувал остра реакция, поне толкова, колкото на думите на „недосъбудил се новоизбран руски депутат“. В случая заплахата, ултиматумът идват директно от Кремъл – страната ни да се лиши от отбранителните си способности. Искам да чуя мнението на всички, които имат претенции да управляват България“, каза Трайков.

В понеделник Путин издаде указ за едностранно прекратяване на споразумението със САЩ за унищожаването на обогатен плутоний, а по-късно постави и конкретни условия, за да поднови ангажимента на страната си по договора. Едно от тях е да съкрати своята „военна инфраструктура и контингента войски“ в държавите, станали членки на НАТО след 1 септември 2000 г. Става въпрос за военните бази и оборудване на САЩ в България, Румъния и трите балтийски републики, които бяха приети в алианса през 2004 г. У нас САЩ и България използват съвместно авиобазите „Безмер“ и „Граф Игнатиево“, полигона „Ново село“ и складове в Айтос.

Според думите на Трайков този ултиматум съвпада с изразеното намерение на Бойко Борисов да изтегли контингента ни от Афганистан.

„Такива солови акции на нашия премиер отправят доста объркващи послания към партньорите ни в алианса, поставят под въпрос надеждността ни като лоялен член на организацията, решението трябва да бъде взето от Народното събрание“, коментира кандидатът за вицепрезидент на Реформаторския блок ген. Съби Събев.

Според него операцията в Афганистан за подпомагане на местните сили за сигурност трябва да продължи и България да участва активно в нея.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder