Yahoo е сканирала имейли по искане на разузнаването на САЩ

Yahoo е сканирала имейли по искане на разузнаването на САЩ

Компанията Yahoo е сканирала милиони имейли на свои клиенти по искане на американските власти.

Миналата година компанията е създала специален софтуер по искане на разузнавателните служби на САЩ. Програмата е претърсва всички имейли на клиентите й за конкретна информация. Тя е можела да намира нужната дума или словосъчетание в главното текстово съобщение или в прикачен файл.

Твърдението идва по-малко от 2 седмици, след като Yahoo обяви, че хакери са откраднали личните данни на милиони нейни клиенти.

В момента текат преговори по поглъщането на компанията от Verizon Communications за 4.8 млрд. долара. Телекомът отказа коментар по темата, а от Yahoo заявиха единствено, че спазват законите на САЩ.

Yahoo е сканирала стотици милиони имейли по искане на представители на Агенцията за национална сигурност (НСА) и на ФБР. Това заявяват двама бивши служители на Yahoo и трети запознат източник.

Според експерти това е първият известен случай, в който американска интернет компания приема искане на разузнавателна агенция да преглежда всички пристигащи имейли, а не само съхранявани имейли или да сканира малък брой акаунти в реално време,.

Не е известно каква информация са търсели разузнавателните служби, а само, че са искали Yahoo да търси определена буквена комбинация. Това може да означава някакъв израз в имейл или приложение, твърдят пожелалите анонимност източници.

Не е установено какви данни Yahoo е предала на американските служби и дали изобщо е предала някакви, както и дали разузнавателни агенции са отправяли подобно искане към други доставчици на услугата електронна поща освен Yahoo.

Законите на САЩ позволяват на разузнавателните агенции да поискат данните на интернет потребители, ако вярват, че така могат да предотвратят терористичен акт или друго сериозно престъпление. На свой ред компаниите могат да оспорят тези искания пред специализиран съд.

Счита се, че Yahoo е предпочела да не го прави, тъй като е смятала, че ще загуби.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder