Хиляди отбелязаха година от пожара, който уби десетки души в нощен клуб в Румъния

Хиляди отбелязаха година от пожара, който уби десетки души в нощен клуб в Румъния

Хиляди румънци излязоха на мълчалива демонстрация в Букурещ, за да отбележат една година от пожара, който избухна в нощен клуб и уби 64 души преди една година.

Над 4000 души, носещи цветя и свещи, се събраха пред клуб Colective.

Трагедията доведе до масови протести и до оставката на предходното правителство. Технократският кабинет, който пое управлението миналия ноември, положи усилия да повиши прозрачността в държавата. Институциите бяха задължени да разпространяват разходите си всеки месец, а информацията за финансираните от Европейския съюз проекти и здравеопазването е публична.

„Днешната Румъния не е същата като тази отпреди една година“, заяви президентът Клаус Йоханис, поставяйки цветя пред клуб Colective. „Длъжни сме да не допуснем тази трагедия да бъде забравена, да я помним, никога да не забравяме невинните, които загинаха тук.“

Властите установиха, че клубът е бил препълнен и е нямал аварийни изходи, а започналите пожара фойерверки са били предназначени за употреба на открито. Местните власти са му дали лиценз за дейност, а инспекторите по безопасността са позволили той да продължава работа, въпреки че не е бил обезопасен срещу огън.

По-късно разследване показа, че много от жертвите на пожара са починали заради инфекции, прихванати в болниците. „Много от ранените починаха преждевременно. В нашето отделение повечето загинали бяха заразени с различни бацили“, твърди един от лекуващите им лекари.

„От колегите в други болници знам, че са били в подобна ситуация“, казва хирургът, който има 17 години опит в лекуването на изгаряния и работи в специализирана болница в Букурещ. Според него повечето инфекции са се случили около пет дни след приемането на ранените.

Пожарът в клуба Colectiv уби 27 души на място, а 33 други починаха в болници, много от тях – повече от седмица след трагедията.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder