Рахой положи клетва като премиер на Испания

Рахой положи клетва като премиер на Испания

Лидерът на испанските консерватори Мариано Рахой положи клетва за втори мандат като премиер. Така бе избегната вероятността от трети парламентарни избори в страната само за една година.

„Кълна се, че ще спазвам стриктно задълженията на председател на правителството и ще бъде верен на краля“, каза 61-годишният Рахой с ръка, положена върху испанската конституция. На церемонията, която бе пряко излъчена по националната телевизия, присъства и крал Фелипе Шести.

През следващите три дни Рахой ще работи по съставянето на следващото правителство, което ще работи при много по-различни условия в сравнение с първия кабинет на премиера консерватор.

От 2011 г. до 2015 г. Народната партия на премиера имаше абсолютно мнозинство в долната камара на парламента, което даваше на правителството свобода при вземането на решения.

Сега обаче консерваторите на Рахой имат едва 137 представители в 350-местния Конгрес на депутатите, така че всяко правителствено решение ще се нуждае от одобрението на центристката партия „Сиудаданос“, с 32 депутати, и други политически формации като баските и каталунските националисти или социалистите.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder