2000 лева глоба при катастрофа с летни гуми през зимата

2000 лева глоба при катастрофа с летни гуми през зимата

Глоба до 2000 лева, ако шофьор предизвика катастрофа през зимните месеци заради летни гуми. Това обмислят да предложат в парламента експерти по пътна безопасност, които вече подготвят новите текстове в закона.

Според сега действащите правила зимните гуми у нас не са задължителни. Очакваше се след промените в Закона за движение по пътищата да се налагат глоби на шофьорите, които в заснеженото време карат с летни гуми. Заради липсата на дефиниция какво е зимна и какво е лятна гума обаче промените се забавиха.

В настоящето актуално издание на Закона за движение по пътищата, в сила от 20 октомври 2006 г. няма конкретен текст, регламентиращ използването на специални зимни гуми от водачите на моторни превозни средства. В глава седма, където са регламентирани нарушенията и наказанията е записано, че водачът на МПС се наказва с глоба 50 лв., ако „управлява моторно превозно средство с износени или разкъсани гуми“.

Глобата според катаджиите не притеснява шофьорите и именно поради тази причина почти всеки втори водач е неподготвен за зимата и кара колата си със стари гуми, които в повечето случаи дори са летни.

Според експерти обаче това само може да доведе до още жертви на пътя. Затова те подготвят предложение, с което да бъде налагана солидна глоба на водачите, които не са оборудвали автомобилите си с необходимите гуми за зимните месеци.

„Преминаването към зимния сезон води до увеличаването на броя на произшествията, характеризиращи се освен с несъобразена или превишена скорост и с подценяване на необходимостта от подготовка на автомобилите за зимни условия“, обясни шефът на Пътна полиция Бойко Рановски.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder