Екатеринбург обяви епидемия от ХИВ

Екатеринбург обяви епидемия от ХИВ

Властите в Екатеринбург съобщиха за епидемия от човешки имунодефицитен вирус. С ХИВ – вируса на СПИН, е заразен всеки петдесети жител на руския уралски град, център на Свердловска област.

Регистрирани са общо 26 693 случая, 52% са заразени при венозна употреба на наркотици. Освен това са диспансеризирани и 774 деца с ХИВ. Повечето майки или не са знаели че са болни, или изобщо са отричали да има такъв вирус.

След неотдавнашните заглавия за епидемия в руски медии Татяна Савинова от градското здравно управление обясни, че тя не е обявена официално. Според ведомството обаче „условно“ епидемията е започнала преди пет години, когато за пръв път е регистрирана наднормена заболеваемост.

Кметът Евгений Ройзман казва, че епидемията в града е започнала отдавна, за нея се знае от 17 години и тя се дължи на масовата наркомания. Ройзман е основател на фондацията „Град без наркотици“.

В средата на 2016 г. общият брой на заразените с ХИВ в Русия достигна 1 062 476 души, добавя той.

Според Вадим Покровски, оглавяващ Федералния методически център за профилактика и борба със СПИН, в момента с ХИВ са инфектирани близо 1 процент от жителите на Русия, а във възрастовата група от 30 до 40 години – 2,5 процента. От лечение се нуждаят общо над 800 000 заразени с вируса, още 220 000 души вече са умрели, а на 500 000 още не е поставена диагноза.

Официалните числа впрочем имат от 50 до 80 процента разлика с реалната ситуация и заразените с вируса в Русия всъщност може би са 3 процента от населението, добавя експертът.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder