Топ вести
02.02.2023 - 400 ваучера по 250 лв. за пазаруване могат да спечелят феновете на инструментите Parkside от Lidl 
02.02.2023 - Противозаконно отнетият лек автомобил от село Смирненски е открит изгорял в местност до село Добри Дол
02.02.2023 - Започва строителството на газовата връзка България — Сърбия
01.02.2023 - Нов рекорд бележи основният лихвен процент в България
01.02.2023 - Над 260 000 лв. е размерът на щетите от ураганния вятър във Враца
01.02.2023 - Одобрени са 183 милиона евро от ЕС за новата магистрала „Европа“ в посока Сърбия
01.02.2023 - Община Видин проведе информационна среща за санирането на многофамилни жилищни сгради
01.02.2023 - Двама се опитаха да ограбят автомат за кафе и бяха пребити с метални тръби във Врачанско
01.02.2023 - Държавен куклен театър – Видин с богата програма през февруари
01.02.2023 - Специализирана полицейска операция на 31 януари на път II 81 в района на Монтана
Прокуратурата възобновява разследването по „Яневагейт“

Прокуратурата възобновява разследването по „Яневагейт“

Прокуратурата е възобновила разследването, образувано във връзка с изтеклите разговори между отстранената от председателския пост на Софийския градски съд Владимира Янева, уволнената съдийка Румяна Ченалова и адвокат Момичил Мондешки.

Наблюдаващият делото прокурор Димитър Петров от антикорупционното звено към Софийската градска прокуратура се е самосезирал в сряда. Петров е постановил да се извърши разпит на адвоката, както и на Атанас Чобанов и Асен Йорданов – главния редактор и собственика на сайта „Биволъ“, който публикува записите. Ще бъдат разпитани и други свидетели по преценка на прокурора.

Освен това Петров ще изиска от сайта всички записи, с които „Биволъ“ разполага.

В края на юли стана известно, че наблюдаващият прокурор е спрял досъдебното производство, тъй като разследващите не са могли да намерят човека, записал разговорите. В интервюто Мондешки заявява, че разговорите всъщност били нарочно записвани. Той твърди, че те са били направени с диктофон в дома на Ченалова и всичко, което се говори, е било предварително измислено и не е истина.

„Целта беше записите да им помогнат да се оправят с проблемите си, а след като бяха освободени като съдии, вече не знам. Не си задавах тогава въпроса как ще бъдат използвани“, обяснява Мондешки.

Внезапните обяснения на най-трудно откриваемия участник в разговорите съвпаднаха и с новата версия на премиера Бойко Борисов за „Яневагейт“. В началото на миналата седмица той отново избегна да коментира темата по същество, като каза, че записите са правени като сериал – „имат студио, в което се събират и снимат разговорите, и ги пускат“, и не трябва да бъдат проверявани, защото са „врачки и махленски клюки“.

След публикуване на интервюто Борисов заяви, че се е почувствал омерзен, че Мондешки е мълчал близо година и че сега, „когато му се е видяло нанагорно по някоя тема, че искат да му взимат правата, излиза и започва сега да го говори“. Румяна Ченалова пък заяви готовност да застане на детектор на лъжата, след като била потресена от лъжите на адвоката.

В началото на тази година етичната комисия на ВСС при проверката на казуса не успя да открие адвоката, сега той ще бъде разпитан от разследващите.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder