Топ вести
Великобритания разследва WhatsApp

Великобритания разследва WhatsApp

Чат приложението WhatsApp временно е спряло да събира лични данни за потребителите във Великобритания. Причината е разследване на британския Комисар по информация, който има съмнения за това как са събирани тези данни и как се използват.
„Ясно показахме закона на Facebook и сме доволни, че те се съгласиха да спрат събирането на данни от потребителите на WhatsApp за реклама или подобряване на продукта“, коментира Елизабет Денам, която е комисарят по информация.

Причина за проверката е обявеното преди седмици намерение на WhatsApp да споделя данните, които събира със своя собственик Facebook. Това означава, че социалната мрежа ще получи информацията на потребителите като техните телефонни номера, както и какви устройства използват те. Целта на Facebook е да използва данните за персонализирани реклами и функции в приложението.
Проверката на Комисаря тече осем седмици и не може да намери съгласие с facebook. Според Денам потребителите не са добре защитени, не са получили достатъчно информация за промяната и плановете на Facebook. „Работата дотук не е променила мнението ми… Не мисля, че WhatsApp има валидно съгласие от потребителите да споделя тази информация“, коментира тя.

Денам заяви, че Facebook и WhatsApp не са се съгласили с тази позиция. Затова тя предупреждава компанията, че ако започне да използва тази информация без да е взела валидно съгласие от потребителите, може да се стигне до санкции. Подобни проверки има срещу Facebook и WhatsApp още в Германия, Франция и Италия. В Германия събирането на данни също временно е спряно.
Според WhatsApp приложението събира възможно най-малко информация за потребителите и иска да знае възможно най-малко за тях. Самите чат съобщения са криптирани, както и трафикът, а приложението не знае имената и пола на потребителите, казва Ян Коум, който е основател на WhatsApp.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder