Гласуват оставката на правителството

Гласуват оставката на правителството

Народното събрание гласува днес оставката на правителството. Депутатите ще трябва да решат съдбата на кабинета „Борисов 2“.

Председателят Цецка Цачева прикани депутатите към регистрация в 14.00 ч. След събрания кворум тя откри заседанието, обявявайки че първа точка е гласуването на оставката на кабинета.

Премиерът Бойко Борисов също пристигна в сградата на Народното събрание. Той поздрави журналистите на влизане, но не направи коментар пред тях.

В сградата на Народното събрание пристигнаха също външният министър Даниел Митов, министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на културата Вежди рашидов, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Очаква се също парламентарните групи да излязат с декларации.

В началото на седмицата премиерът Бойко Борисов депозира оставката си заради загубата на президентските избори. Още в неделя той обеща, че ще се откаже от властта след като кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева загуби вота за държавен глава от издигнатия от инициативен комитет и подкрепен от БСП ген. Румен Радев.

В четвъртък и петък народните представители ще разглеждат и гласуват на първо четене Бюджет 2017 г., както и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Здравната каса. От Министерството на финансите обявиха, че няма да оттеглят проекта на бюджет за следващата година.

След гласуването на оставката на правителството настоящият президент трябва да покани първите две политически сили в парламента да съставят нов кабинет. Ако те откажат, президентът предлага на трета формация по негов избор.

При положение, че всички партии откажат да сформират правителство, Плевнелиев трябва да назначи служебно правителство. Той обаче не може да прекрати мандата на този парламент три месеца преди края на мандата си.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder