Птичи грип и чума по свинете застрашават България

Птичи грип и чума по свинете застрашават България

Две опасни болести по животните застрашават България – Инфлуенца по птиците и Африканска чума по свинете, стана ясно на днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Пазарджик. Първата, популярна като птичи грип, вече е върлувала в България.

Една от нейните разновидности е опасна и за хората. Разпространява се активно при миграцията на прелетните птици, а сега е достигнала Молдова, на границата с Румъния. Чумата по прасетата пък не заразява хора, но също като грипа нанася тежки икономически загуби на фермерите, обясни д-р Гошо Ганев, шеф на ветеринарния отдел към Областната дирекция на Агенцията по храните.

Очаква от Областната управа да издадат заповед с конкретни превантивни мерки, обсъдени на заседанието. Най-специфичната за Пазарджишко е ограничаване на търговията с птици и прасета на нерегламентирани животновъдни пазари. Това ще бъде трудно, тъй като няма регламентиран, а се знае за няколко места, където хората сами си организират такива тържища. Доста крайна мярка разпорежда министърът на земеделието Десислава Танева в заповед до Агенцията по храните: засилен отстрел и драстично свиване популацията на дивите свине.

Разпоредено е да бъдат информирани кметовете и председателите на ловните сдружения в региона за симптомите, проявлението и разпространението на заболяването, както и за актуалната епизоотична обстановка. Акцентът е върху мерките за биосигурност в животновъдните обекти и задължението при всеки случай на съмнение за заболяването незабавно да информират ветеринарен лекар.

Предстоят и заседания на общинските епизоотични комисии, които ще набележат свои мерки по места.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder