БХК иска разследване на полицаи за отношението им към бежанците

БХК иска разследване на полицаи за отношението им към бежанците

Българският хелзинкски комитет поиска разследване на многобройните сигнали, които организацията е получила, за отношението на полицаите към търсещите международна закрила в страната бежанци. Повечето от тях са за ограбване, физическо насилие или унизително поведение към мигрантите.

От май до септември 2016 г. в БХК са получени 33 сигнала за действията на полицейските служители. Общо над 600 лица са попаднали в групата на малтретираните при опита си да потърсят закрила в България.

По данни на организацията през тази година достъпът на търсещи закрила в България остава затруднен.

„Държавната политика и практика в тази област продължава да третира хората, бягащи от война и преследване, по еднакъв начин с имигрантите, които напускат страните си основно по икономически причини. Най-сериозните опасения във връзка с достъпа на бежанците са предизвикани от прилаганата от властите практика на безразборно отблъскване, жертва на което стават и бежанците“, пише в доклада на БХК.

В 80% от получените сигнали се твърди, че при задържане полицаите са изземвали от търсещите закрила хора пари, ценни вещи, дори и храна. Това е ставало без да се попълва необходимия протокол за конфискацията.

Сред другите оплаквания на бежанците са отношението към тях, включващо събличане по бельо или подпалване на вещи и принадлежности. В немалка част от докладваните случаи (около 45% от сигналите) търсещите закрила разказват и за физическо насилие, включващо поваляне на земята, ритане, удари, включително в отделни случаи със средства като палки или дръжка на пистолет. В шест от случаите лицата, извършили задържането, са използвали полицейски кучета за сплашване като в резултат има сигнали за ухапвания. Описани са и случаи, при които е използвана стрелба във въздуха.

От Хелзинкския комитет припомнят и инцидента от преди година, когато край град Средец загина мъж от афганистански произход след произведен изстрел на граничар. В средата на 2016 г. Бургаската окръжна прокуратура прекрати образуваното наказателно производство с мотиви за липсата на престъпление и характеризирайки причиняването на смъртта като „случайно деяние“.

„Предоставили сме сигналите на компетентните органи и по някои тече разследване. Те разкриват действия, които съставляват престъпления, при това извършвани от служители на органите на реда, които трябва да бъдат разследвани с нужното внимание и при тяхното установяване и доказване – наказвани с цялата тежест на закона“, завършват в декларацията си от БХК.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder