Работна група подготвя номинацията на Магурата за Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

Работна група подготвя номинацията на Магурата за Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

Както ВидинВест вече съобщи, в софийската галерия „Средец“ при Министерство на културата е подредена изложба с фотографии, представящи пещерата Магура. Фотоизложбата „Пещера „Магурата“ – легенди от праисторията“, която беше официално открита от зам.-министъра на културата доц. д-р Бони Петрунова, е сред проявите, посветени на 60-годишнината от членството на България в ЮНЕСКО и е част от инициативите на Министерството на културата със съдействието на Националната комисия на България за ЮНЕСКО, за номинация за вписването на обекта в Списъка на световното наследство. Реализирането й е стъпка в популяризирането на стотиците изключително ценни изображения в пещерата и запознаване с хилядолетните следи от човешко присъствие, както и със самата пещера като забележителен природен феномен.
В откриването на изложбата взеха участие и авторът на фотографиите от пещерата Магура Цветан Четъшки, кметът на гр. Белоградчик Борис Николов, директорът на Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” арх. Уляна Малеева, служители на Дирекцията и служители на Министерството на културата. Към всички тях зам.-министър Бони Петрунова изказа специална благодарност за усилията, положени при подготовката на експозицията. „Надявам се, че настоящата изложба ще предизвика интереса както на публиката, така и на специалистите и Ви приканвам да се запознаете с пещерата и нейните „легенди от праисторията”, каза доц. д-р Петрунова при откриването на изложбата. Зам.-министър Петрунова разказа накратко и за историята на пещерата. Красотата, сътворена от природата и допълнена от човека, правят от пещерата и района около нея уникален обект, обявен през 1960 г. за природна забележителност, а през 1965 г. – за паметник на културата от национално значение. През 1984 г. пещерата и нейните скални рисунки са включени в Индикативната листа на Република България.
Точната датировка на изображенията е предизвикателство за изследователите, но въз основа на проучвания и иконографски аналози в Европа, Средна Азия, Близкия изток и Средиземноморието, повечето автори определят датировката и културния им контекст към Ранната бронзова епоха. Художествената галерия в пещерата е забележителен образец на символичното художествено изразяване, уникален обект от изключителен научен, културен и художествен интерес.
През октомври 2015 г., по покана на министъра на културата и със съдействието на Центъра за световно наследство, на посещение в България бяха г-н Хосе Антонио Лашерас – директор на Националния музей и изследователски център “Алтамира” и неговият заместник, г-жа Пилар Фатас Монфорте. В доклада си те отбелязват, че Магурата притежава изключителна стойност, но в голяма степен е била пренебрегвана от учените поради недостатъчно популяризиране на забележителните качества на обекта и липса на каталог на рисунките. Изложбата „Магурата – легенди от праисторията“ е стъпка за промяна на тази ситуация и запознаване със стотиците изображения в пещерата.
„Пред българската държава стои сериозната задача за изготвяне на кандидатура за вписване на скалните рисунки в Списъка на световното наследство. За разработване на план за действие по разпореждане на министъра на културата е създадена работна група с участието на специалисти от различни научни области от институтите на БАН, Община Белоградчик, Министерство на околната среда и водите, НИНКН и Министерство на културата. Изразявам увереност, че със съвместните усилия на институции, местни власти и експерти ще бъде представена добре подготвена номинация”, подчерта зам.-министърът на културата доц. д-р Петрунова, преди да пожелае на добър час на изложбата.
20161115_181042

20161115_181534

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder