Топ вести
На първо четене: Депутатите приеха Бюджет 2017

На първо четене: Депутатите приеха Бюджет 2017

Изненадващо бързо депутатите приеха Бюджет 2017 на първо четене. Два часа продължи дебатът за държавните сметки за догодина. БСП, ДПС и АБВ гласуваха против, а ГЕРБ, РБ, Атака и БДЦ подкрепиха бюджета, а патриотите се въздържаха.

Финансовият министър в оставка Владислав Горанов защити бюджета за следващата година преди да започнат дебатите по законопроекта.

„Чух, че не създавал стимули за икономиката. Тези думи ги чух и в края на 2015г. по повод бюджета за 2016г., но видяхте, че за третото тримесечие на 2016г. сме на едно от челните места по ръст на БВП в Европа. Чух, че не правел реформи. Реформите не са ресурс, реформите са отношение към политиката и управлението на този ресурс. Чух, че бил същия. Тя и държавата е същата, само че по-богата. Макар и не с толкова, колкото ни се иска. Предлагам да приемем този бюджет и моля тези, които ще го изпълняват да не се поддават на популизма, да не променят данъците, да повишат ефективността на разходите, да пазят бюджета балансиран“, каза Горанов.

Дебатът по бюджета не мина без критики. Депутаът от БСП Румен Гечев обясни, че проекта не отговаря на икономическите интереси на страната:

„Увеличаваме заплатите на учителите, оставяме заплатите на доктори по химия и физика – преподаватели във висши учебни заведения, по-ниски от заплатите на чистачките в училищата. Ами то такава страна няма и в Африка. До кога ще продължава геноцида срещу българската наука? Ето ви една диспропорция. Второ – увеличавате минималната работна заплата на 460лв. Много добре. Защо я замразявате до 2018-2019г.? За да помогнете на социалната поляризация ли? Ние нямаме национални приоритети за развитие не за 15-20 години като Румъния и Унгария, ние нямаме за три години. Нямаме секторни политики. Имаме един отличен счетоводен документ, дал Кольо взел Кольо, бюджетни приходи и разходи, рапортуваме едни кухи някакви бюджетни успехи и сме стиснали за гърлото българската икономика“, коментира Румен Гечев.

Според Алиосман Имамов от ДПС изводът от бюджета за българската икономика е, че е скъсана веригата инвестиции-заетост-доходи-благосъстояние:

„Това е основната причина да се търсят отговори на въпроси, свързани с това как ще се развива в бъдеще българската икономика, как ще се развиват доходите, заетостта и благосъстоянието на българските граждани. Ние многократно сме заявявали, ще заявим и сега, че основният принцип при публичните финанси трябва да бъдя, че всеки публичен лев трябва да бъде изразходван в посока на увеличаване на икономическия растеж. В противен случай, с или без бюджет, българските граждани ще си останат най-стабилните бедняци в ЕС. Не искаме такава стабилност“, заяви Имомов.

Патриотите гласуваха въздържали се, но се заканиха да бойкотират бюджета за догодина, ако не се прием предложението им за увеличение на минимална пенсия на 300 лева между първо и второ четене.

„Да ние не го подкрепихме бюджета. Това е една от основните причини – категорично ще направим предложение в бюджета да бъде увеличена минималната пенсия на 300лв., тъй като аргументите са железни. Това е абсолютно изпълнимо решение. Не са необходими нови средства и нови ресурси. Вчера го доказах по безспорен начин. Най-вероятно те вече самите хора наддават вой и са готови за протести защото хората мизерстват. Естествено ние вече ще се борим и за спечелване на изборите и за взимане на властта, за да могат тези решения да станат изпълними“.

Предстои разглеждането на законопроекта на държавния бюджет за 2017-та, както и на бюджетите на Здравната каса и ДОО на второ четене.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder