Топ вести
Размирици в Атина след оскверняване на гръцкото знаме

Размирици в Атина след оскверняване на гръцкото знаме

Безредици избухнаха в Атина вчера вечерта, след като предвидения мирен протест по повод 43-тата годишнина от студентските бунтове, довели до свалянето на военната хунта, ескалира.

Хиляди гърци присъстваха на шествие близо до Политехническия университет в столицата, където през 1973 година загинаха студенти.

Протестът е започнал мирно, но по-късно се е стигнало до сблъсъци с полицията.

Напрежението ескалирало, след като демонстранти с маски на лицата са започнали да чупят витрини на магазини, а анархисти изгорили знамето на Гърция.

Демонстрантите стигнали до посолството на САЩ. След това група от около 700 анархисти се отправили към района на Екзархията, където се намира Политехническия университет.

Те превзели една от сградите на университета. Започнали да изхвърлят на улицата мебели и да издигат барикади, запалили пластмасовите кофи за смет, хвърляли камъни и бутилки със запалителна смес по полицаите.

Младежите осквернили гръцкото знаме. Те го изписали с лозунги, късали, тъпкали с крака и накрая го запалили.

Представителят на прокуратурата Илиас Загореос дал разрешение на полицията да влезе в университета.

Университетите в Гърция се ползват с широка автономия. Влизането на полиция на тяхна територия е забранено, от което често се ползват анархистите и правонарушителите, които се скриват там.

Говорител на опозиционната партия „Нова демокрация“ Йоргос Кумуцакос поиска от правителството да въведе ред във връзка с оскверняването на държавното знаме.

„Подлеците запалиха гръцкото знаме. Никакво убежище, никакви затворени за влизане помещения за тези, които оскверниха символа на целия народ. Нека правителството най-накрая да въведе ред“, каза Кумуцакос.

Преди това в сблъсъците с полицията участваха две групи анархисти по 80–100 души.

В опит да прекратят вандалските прояви, полицията се е намесила, но в отговор по тях са започнали да хвърчат запалителни бомби.

За да овладеят ситуацията, органите на реда са използвали сълзотворен газ.

Два дни по-рано също имаше безредици и сблъсъци в Атина. Поводът беше визитата на американския президент Барак Обама в страната.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder