Радев: Политическа криза няма

Радев: Политическа криза няма

Според новоизбрания президент Румен Радев политическа криза в България няма. Според него в момента тече нормална конституционна процедура: „Няма място за драматизация. Изходите са два – или ще бъде съставен кабинет в рамките на настоящия парламент, или очакваме назначаване на служебно правителство и предсрочни парламентарни избори. Нека президентът Плевнелиев завърши своите консултации и връчването на мандат“.

„Служебният кабинет е изключителна отговорност на президента Плевнелиев. Така е по Конституция! Имам неговото уверение, че ще бъда уведомен. Нека да не гадаем. Разчитам наистина на опита и професионализма на господин Плевнелиев да състави добро служебно правителство“, заяви Радев.

Отиващият си президент Плевнелиев нееднократно заяви, че след гласуваната оставка на кабинета „Борисов 2“ страната е в политическа криза и целта е тя да не прерасне в парламентарна.

Плевнелиев се опитва да убеди парламентарните сили да формират правителство в рамките на това Народно събрание. ГЕРБ и БСП декларираха, че ще върнат мандатите, тъй като искат предсрочни парламентарни избори възможно най-бързо. Без тези две партии отиващият си парламент не може да избере правителство. През тази седмица президентът продължава консултациите с останалите партии, после ще свика извънреден Консултативен съвет по национална сигурност, на който да присъства и избраният президент, а едва след това ще започне процедурата по връчване на мандатите. По неофициална информация се сондира възможност за експертен кабинет с мандата на Патриотичния фронт.

Според ген. Радев обаче най-вероятният сценарий за развитие на ситуацията е да се стигне до предсрочни парламентарни избори.

Той планира да има специална среща, за да се постигне съгласие по какви правила ще се проведе предсрочният вот

„Ако говорим за предсрочни парламентарни избори, ще настоявам в тази ситуация, ще инициирам среща на председателя на българския парламент с лидерите на всички парламентарно представени партии, с експерти по изборно законодателство и инициаторите на референдума, за да може на тази среща да се обсъдят вариантите за въвеждане на мажоритарна избирателна система и да се уточнят необходимите действия. Това ще стане, когато вече е ясно, че отиваме на предсрочни парламентарни избори. Дотогава има връчване на още един мандат“, коментира той.

Румен Радев направи тези коментари след като заедно с Илияна Йотова получиха удостоверението си от ЦИК, че е избрани за президент и вицепрезидент.

На церемонията присъства вицепрезидентът Маргарита Попова, конституционни съдии. Председателят на парламента Цецка Цачева и председателят на ЦИК Ивилина Алексиева заявиха, че изборите са проведени честно и демократично. Цачева, която бе кандидат-президент на ГЕРБ, поздрави победителя с думите: „Вярвам, че няма да пожалите сили и енергия, за да отговорите на това доверие с мъдри и държавнически решения в интерес на българските граждани!“.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder