ООН: Достъпът до интернет все още е привилегия на развитите държави

ООН: Достъпът до интернет все още е привилегия на развитите държави

Заради все по-широкото навлизане на мобилните мрежи и намаляването на цените на устройствата до края на годината близо половината от населението на света ще използва интернет. Потребителите обаче остават съсредоточени в развитите държави, сочи доклад на ООН.

В развитите страни около 80% от населението използва интернет. Но в развиващите се страни процентът им е 40%, а в най-слабо развитите- едва 15%, показва докладът на организацията.

В някои от най-бедните африкански страни едва един на всеки десет души използва интернет. Хората, които нямат достъп до глобалната мрежа, като цяло са по-възрастни, слабо образовани бедни жени, живеещи в земеделски райони.

В световен мащаб 47% от населението използват интернет – доста под поставената от ООН цел през 2020 г. да са 60 на сто. Повече от половината от всички жители – 3.9 млрд.души – не са свързани. Прогнозите на Международния съюз по телекомуникации са, че до края на 2016 г. 3.5 млрд. души ще имат достъп до интернет.

Докладът заключава и че разпространението на 3G и 4G мрежите по света допринася за свързаността на все повече хора.

Телекомите и интернет компаниите се разрастват, а цените на смартфоните падат – всичко това стимулира потребителите да са в мрежата и в същото време увеличава търсенето на услуги за по-голям пренос на данни. Най-слабо развитите страни обаче изостават сериозно.

Според доклада данните за тези държави са съпоставими със ситуацията в развитите страни през 1998 г., което означава, че те изостават с близо 20 години. От ООН смятат, че за това допринасят фактори като сериозните разходи по създаване на инфраструктура в отдалечените земеделски райони и високите цени на мобилните устройства и интернет.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder