Пожарникарите искат повече пари за следващата година

Пожарникарите искат повече пари за следващата година

Пожарникарите и спасителите обмислят протести срещу парите за МВР в проектобюджета за 2017-та година, ако те запазят сегашния си размер.

Националния синдикат „Огнеборец“ настоява за изравняване на основната заплата на пожарникарите с минималната работна заплата, заложена за следващата година, както и за увеличаване на бюджета за пожарна безопасност с 15% спрямо бюджета за 2016-та година. Исканията на синдиката ще бъдат внесени в Народното събрание до края на седмицата и ако не бъдат взети под внимание, ще се пристъпи към протестни действия.

В позицията на Националния синдикат „Огнеборец“ се посочва, че планираното увеличение на разходите в бюджета на МВР за следващата година ще покрие единствено вдигнатите с 20 процента осигуровки на служителите по Закона за МВР. Без промяна остават основните заплати на пожарникарите и спасителите – 380 лева, обясни лидерът на синдиката Венцислав Станков.

„Тази база за поредна година остава една и съща, като преди две-три години, ако не ме лъже паметта, се увеличи само с 4 лв. А минималната работна заплата се увеличава многократно с 20 лв., с 40 лв. Не сме съгласни с това и не е редно. Трябва поне да се изравни примерно по Закона за държания служител“, каза той.

Предвидените средства за поддръжка на пожаро-спасителната техника, както и на сградите, също не са достатъчни. „Имаме само 13 900 лева за капиталови разходи, като имате предвид, че имаме фонд с около 300 сгради за поддръжка“

От синдиката настояват за увеличение на средствата за пожарна безопасност и защита на населението с 15 процента спрямо бюджета за тази година, като това не включва ръста на осигуровките с 20 процента. В абсолютна стойност исканото увеличение се равнява на 29 милиона лева.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder