Преговорите за обединение на Кипър завършиха без консенсус

Преговорите за обединение на Кипър завършиха без консенсус

Лидерите на кипърските гърци и турци завършиха преговорите в Швейцария, без да постигнат консенсус по териториалния въпрос и без да насрочат дата за нова среща.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ, които водят преговори от май 2015 г., се срещнаха в неделя в хотел в Мон Пелрен, над езерото Леман, където преди това преговаряха от 7 до 11 ноември под егидата на пратеника на ООН за Кипър Еспен Барт Айде.

„Въпреки най-добрите им усилия, те не успяха да постигнат необходимото сближаване на критериите за териториално разпределение, което би открило пътя към последната фаза на преговорите“, заяви в кратко комюнике говорител на ООН в Кипър.

„Двете страни решиха да се върнат в Кипър и да размислят какво да правят по-нататък“, добави той.

Най-трудният проблем на преговорите се отнася до териториалните спорове и до бъдещата федерация, съставена от кипърска гръцка и кипърска турска общност, която да управлява територията с около един милион жители.

Кипър е разделен от 1974 г. след въоръжено нахлуване на Турция, провокирано от държавен преврат на привърженици на присъединяването на острова към Гърция.

В резултат от военните действия под турски контрол се оказаха 37 процента от територията на острова, на която през 1983 г. бе формирана самопровъзгласилата се Севернокипърска турска република, призната единствено от Анкара.

Кипър е разделен от 1974 г., когато турската армия навлезе в северната част от средиземноморския остров в отговор на държавен преврат, целящ да присъедини страната към Гърция. След няколко опита за помирение и провала на план, предложен от ООН през 2004 г., преговорите за обединение бяха възобновени през май миналата година под егидата на световната организация.

Преките преговори за обединение на острова се водят под егидата на ООН няколко десетилетия. През последните месеци Анастасиадис и Акъднджъ имаха няколко срещи.

Ако лидерите на двете общности постигнат съгласие, то трябва да бъде одобрено и от два референдума.

Засега най-спорни са два въпроса – бъдещата роля на Турция и необходимите териториални корекции.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder