Спира ли безплатното саниране?

Спира ли безплатното саниране?

Към днешна дата е достигнат ресурсът от 1 млрд. лв. по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, съобщиха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Така на този етап нови договори за саниране на жилищни блокове няма да бъдат сключвани. „Всички сгради, които са одобрени, които са в процес на реализация и за които има осигурено финансиране към днешна дата ще бъдат завършени и хората могат да бъдат спокойни“, увери регионалният министър Лиляна Павлова и допълни, че програмата продължава да работи.
Дали обаче ще има нови обекти, зависи от гласуването на бюджета за 2017 г., в чиито проект е заложен нов 1 млрд. лева целеви средства за енергийна ефективност, но какво ще се случи между първо и второ четене на бюджета в Парламента няма как да се предвиди.. „В ситуацията на подадена оставка, в която се намираме, в дебата между първо и второ четене на бюджета за догодина, много ясно се чуха посланията на отделните политически сили и ние не знаем какво ще се случи след второ четене на бюджет 2017, каза още Павлова.
От думите на регионалната министърка става ясно, обаче, че парламентарната подкрепа за продължаване на тази програма в момента е доста крехка – и по-точно, подкрепа са заявили само депутатите на ГЕРБ и на част от „Реформаторския блок“, докато от страна на представители на „Патриотичния фронт“ и БСП има заявления, че програмата трябва да спре и да не се осигурява нов милиард за нея. „Аз съм с вързани ръце. До тук разполагахме с 1 млрд. лв., които ГЕРБ осигури като мандатоносител, но оттук нататък нямаме мандат. Затова написах на кметовете, че за блоковете, за които има средства, ще продължат да се изпълняват, но докато парламента не приеме бюджет, не даде мандат за 2-рия млрд., нямам право да продължа и нямам право аз да дам съгласието си и съответно кметовете да сключват финансово необезпечени договори“, категорична бе Лиляна Павлова.
Междувременно, от Община Видин съобщиха, че са подписани 14 договора между Общината и сдружения на собствениците на многофамилни жилищни блокове в града. Ако съдим по думите на министър Павлова, проблем с изпълнението на мерките за енергийна ефективност на тези 14 обекта няма да има, но процесът на сключване на договори с нови бенефициенти спира. Дали за кратко, или завинаги – зависи от гласуването на бюджета в Народното събрание.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder