Топ вести
Откриха начин за премахване на фобии

Откриха начин за премахване на фобии

Учени от Университета в Кеймбридж са открили начин за премахване на специфични страхове от мозъка, използвайки комбинация от изкуствен интелект за сканиране.

Изследователите са разработили метод за разчитане и идентифициране на страховете натрупани в паметта, с помощта на нова техника, наречена „Decoded Neurofeedback“.

Техниката използва сканирането на мозъка като наблюдава активността в него и идентифицира поведенческите модели, които наподобяват специфична страхова памет.

Техниката може да осигури нов начин за лечение на пациенти със състояния, като пост-травматично стресово разстройство и фобии.

Страх, свързан с чувство за тревожност засяга един на 14 души.

Повечето пациенти се подлагат на терапия, в която да се изправят срещу страха. Тази терапия обаче е неприятна и мнозина отказват да я изпълняват.

В експеримента, страховата памет е създадена сред 17 здрави доброволци, чрез подаване на кратък токов удар до показване на определен компютърен образ.

Д-р Бен Сеймор, от Университета на инженерния отдел на Кеймбридж, един от авторите на изследването, обяснява процеса:

„Начинът, по който информацията е представена в мозъка е много сложен, но използването на изкуствен интелект за разпознаване на изображения ни позволява да идентифицираме аспекти на съдържанието на тази информация. Когато ние, предизвикваме лек страх в мозъка.“

„Осъзнахме, че дори когато доброволците просто си почиват, ние можем да видим кратки моменти, в които моделът на колебанията на мозъчната активност има частични функции на страховата памет.

Д-р Гай Коидзуми, от Advanced Telecommunicatons ръководител на изследването споделя:

„В действителност, функциите на паметта, които преди това са били настроени за болезнен шок, в момента се програмират да предсказват нещо положително.“

Такова лечение може да има големи предимства в сравнение с традиционните подходи за справяне с наркотичните зависимости. Избягва се стреса, свързан с терапиите и страничните ефекти, произтичащи от наркотиците.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder