Откриха огнище на хепатит А в гетото на Гърмен

Откриха огнище на хепатит А в гетото на Гърмен

12 деца в ромската махала на Гърмен са заразени с вирусния хепатит А. Те са на възраст до 8 години. Случаите са регистрирани в периода от 9 ноември до момента.
От Регионалната здравна дирекция в Благоевград казват, че няма място за паника, защото са взети всички необходими мерки за ограничаване на заболяването.
Само едно от заразените деца е посещавало училището в Гърмен, а друго е ходило на детска градина, но отдавна е спряло да я посещава.

„Има огнище на вирусния хепатит А, но не може да се говори за епидемия“, увери д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция-Благоевград.

В училището в Гърмен се прави редовно почистване с хлорни препарати. Дезинфекция се извършва и в детската градина.

На кмета на общината Минка Капитанова е направено предписание за редовно почистване на ромския квартал от отпадъци.

В същото време, година и половина след големите протести срещу ромските беззакония, жителите на общината отново напомниха, че така нареченият ромски проблем все още е нерешен.

Председателят на Сдружение „Бъдеще за община Гърмен“ Иван Кременлиев заяви, че незаконното строителство в ромския квартал „Кремиковци“ не спира. Второ гето пък се оформя в съседното село Дъбница.

„Ако кметът не предприеме действия по събаряне на незаконните постройки, ние ще й поискаме оставката“, предупреди Кременлиев.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder