В Южна Корея разследват Самсунг за даване на подкуп

В Южна Корея разследват Самсунг за даване на подкуп

Прокуратурата в Южна Корея извърши обиски в офисите на концерна „Самсунг“ и в националната пенсионна каса. Така продължи разследването на скандала за търговия с влияние в обкръжението на президентката Пак Гън-хе.

„Самсунг“ е заподозрян, че е подкупил Чхуе Сун-сил, дългогодишната приятелка на президентката, за да получи от правителството съгласие за спорно сливане на компании, което е осъществено миналата година.

Следователи от прокуратурата обискираха Бюрото за стратегии, насочени към бъдещето, което проследява всички важни решения на „Самсунг“. Говорител на концерна потвърди, без да съобщи подробности.

Чхуе Сун-сил е обвинявана, че е използвала приятелските си връзки с президентката, за да принуждава южнокорейски конгломерати да правят дарения в нейни фондации със съмнителна дейност. Предполага се, че сред засегнатите компании е и „Самсунг“.

Оспореното сливане на компании бе разглеждано като ключов момент за безпроблемно предаване на властта в „Самсунг“ на предполагаемия наследник Ли Джае-Йон, единствен син на президента на концерна.

„Чейл индъстрис“, фактически холдинг от групировката, бе купил Си енд Ти – филиал на „Самсунг“, действащ в търговията и строителството. Доста акционери на Си енд Ти обаче се противопоставиха на сделката, като се позоваха на американския инвестиционен фонд „Елиът“, според който компанията е била подценена в ущърб на акционерите.

Сливането стана факт, но кампанията срещу него бе същинска революция за Южна Корея, където големите фамилни корпорации са свикнали да действат, без да търсят мнението на дребните акционери.

За операцията спомогна и гласът на националната пенсионна каса в Сеул, едър акционер на „Самсунг“. Тази каса управлява суми, равностойни на 434 милиарда евро, и е третата по големина в света сред пенсионните учреждения от този род. Контролира я социалното министерство, а по онова време то бе оглавявано от човек, считан за много близък до президентката Пак.

Във връзка със скандала южнокорейският министър на правосъдието Ким Хьон-ун подаде оставка. Същото направи и един от съветниците му.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder