Австрийски кандидат за президент обещава референдум за ЕС

Австрийски кандидат за президент обещава референдум за ЕС

Кандидатът на крайната десница за президент на Австрия заяви, че ще настоява за референдум относно членството на страната в Европейския съюз, ако се засили централизацията в ЕС.

Съюзът е важен за Австрия и искам по-добър Европейски съюз, каза Норберт Хофер. Ако победи на повторението на балотажа на 4 декември, той ще стане първият държавен глава сред 28-те държави, който е представител на националистическите среди.

Опонентът му Александер Ван дер Белен победи през май, но съдът откри нередности и нареди повтаряне на втория тур. Засега прогнозите са, че изходът от вота е трудно да се предвиди.

Ролята на президента в Австрия е предимно представителна, но той притежава власт да разпусне Националния съвет – долната камара на парламента, и да предизвика избори.

Партията на свободата, която издигна Хофер, казва, че няма основание хората да се притесняват от техния кандидат. Той заявява, че победата му няма да е глас за това страната да напусне ЕС.

Той уточнява, че две събития може да променят мнението му по този въпрос.

Едното ще е допускането на Турция в ЕС. Макар да няма перспектива страната скоро да влезе в съюза и в момента процесът по-скоро да се движи в обратната посока, Хофер неведнъж е казвал, че „ислямът не е част от нашите ценности“.

Второто събитие е евентуалното засилване на централизацията в ЕС след Брекзит.“Ако това ще е отговорът – един централизиран съюз, управляван като държава и с намалени правомощия на националните парламенти, ще трябва да проведем референдум в Австрия, защото това ще предизвика конституционна промяна.“

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder