Топ вести
ЕП иска замразяване на преговорите с Турция

ЕП иска замразяване на преговорите с Турция

Европейският парламент призова за временно замразяване на преговорите за присъединяване на Турция в необвързваща резолюция, приета днес.

Евродепутатите гласуваха с 479 на 37 гласа и 107 въздържали се за текста, който иска Европейската комисия и националните правителства символично да „замразят“ преговорите, които продължават вече 11 години.

Мотивът на ЕП са „непропорционалните мерки“, предприети от турското правителство след опита за преврат през юли. Властите уволниха и отстраниха от работа десетки хиляди души в съдебната система, силите за сигурност, армията, медиите и образователната система заради подозрения, че са свързани с организацията на опита да бъде свален президентът Реджеп Ердоган. Затворите са препълнени със задържани, които очакват да им бъдат повдигнати обвинения.

Турция подаде молба за членство през 1987 г. и бе официално призната от Европейския съвет за държава-членка през 1999 г. Същинските преговори започнаха през 2005 г.

Посочва се още, че връщането на смъртното наказание – идея, нееднократно обсъждана публично от президента Реджеп Ердоган, ще доведе до официално прекратяване на процеса на присъединяване.

Резолюцията на Европарламента няма правна сила и нито Еврокомисията, нито националните правителства са длъжни да се съобразят с нея.

Диалогът между Анкара и Брюксел обаче е затруднен в последните месеци, както заради тежките нарушения на правата на човека и свободата на словото в Турция, така и заради крехкото мигранско споразумение, действащо от пролетта.

Според него визите за пътувания в Шенген за турски граждани трябва да паднат, но турската държава още не е изпълнила необходимите правни критерии за това. Властите в Анкара неколкократно заплашваха да престанат да изпълняват ангажиментите си да държат под контрол мигрантския поток, ако не получат визовата либерализация.

Австрия говори открито за прекратяване на преговорите между Турция и Брюксел, докато Германия, Франция и други европейски държави предпочитат да поддържат партньорството.

Европейският съвет ще обсъди отношенията си с Турция по време на редовната си среща на 15 и 16 декември.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder