Премахват всички останали символи на комунизма

Премахват всички останали символи на комунизма

От публични места ще бъдат премахнати лозунги, фотоси, знаци и предмети, създадени по време на комунистическия режим в периода 1944 – 1989 г. в негова възхвала.

Също така ще бъдат премахнати и знаците и предметите във възхвала на БКП и нейните ръководни дейци. Забранява се и поставянето на такива знаци на публични места.

Това приеха депутатите на първо четене на промени в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Те бяха предложени от Методи Андреев от ГЕРБ и депутатите от Реформаторския блок Петър Славов, Мартин Димитров и Вили Лилков.

В гласуването участваха 153 народни представители, от които 104 бяха „за“, 46 – „против“, а трима се въздържаха.

Законопроектът беше подкрепен от депутати от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт (ПФ), „БДЦ – Народен съюз“. Против бяха депутати от БСП, АБВ, ПФ и „Атака“.

Ако определени предмети или сгради не могат да бъдат премахнати, на тях ще бъдат поставяни табели с надпис, който посочва, че комунистическият режим в България е обявен за престъпен със закон.

Според промените в учебните планове на училищата и университетите комунистическият режим ще трябва да получи обективно отразяване в съответствие със закона.

Законът предвижда и глоби за неспазване на новите разпоредби.

Разискванията по промените продължиха близо три часа, преминаха през лични истории, през обвинения от ляво и от дясно, през Възродителния процес и стигнаха до последните президентски избори и бъдещето на страната. Място на парламентарната трибуна намери дори бутилка холандска бира с червена звезда в логото.

Депутатите от БСП напуснаха пленарна зала след приемане на законопроекта.

Скулптури, паметници, картини и фотоси, които пресъздават образи, персонажи или събития от историята на БКП или от периода от 1944 до 1989 година ще могат да бъдат предоставяни на Музея на социалистическото изкуство.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder