Сергей Станишев: ЕС не може да пренебрегне случващото се в Турция

Сергей Станишев: ЕС не може да пренебрегне случващото се в Турция

В Турция има все по-силен натиск върху политическата опозиция и всички несъгласни с политиката в страната, счита председателят на ПЕС.
Това което изисква реакция от Европейския съюз, заяви лидерът Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Според него резолюцията за отношенията ЕС-Турция, която предстои да бъде гласувана от Европейския парламент по-късно през днес, ще бъде широко подкрепена.

Станишев обясни, че в резолюцията по същество се предлага временно замразяване на преговорите като политически знак, защото трябва да разбираме, че едно правно прекратяване на преговорите няма да позволи на ЕС да оказва влияние в по-голяма степен, а по-скоро ще намали тези възможности.

Сергей Станишев смята, че този ясен знак за неприемане на случващото се в една страна, която е кандидат за членство в ЕС и която води преговори, е силен, но и оставя отворена врата нещата да се поправят и пряко се обвързва със спиране на извънредното положение.

Гневната реакция на турския президент Реджет Тайп Ердоган показва нервност, допълни лидерът на европейските социалисти относно изказването на държавния глава преди дни, че каквото и да гласува ЕП относно преговорите за членство на Турция в ЕС, то няма да има никакво значение за Анкара.

„Както Европейският съюз има интерес от развитието на отношенията с Турция, така и Турция има огромни интереси, свързани със Съюза, тъй като голяма част от търговията в страната, както и повечето инвестиции, а също и огромен брой турци са свързани с ЕС. Така, че изобщо не му е безразлично, а и да не говорим, че по предприсъединителните фондове за Турция са отделени много значителни ресурси, от които страната получава голяма полза“, обясни Станишев.

Европейският съюз не може да си затвори очите за това, което се случва в Турция – неслучайно още когато се постигаше споразумението, свързано с управлението на миграционните потоци на бежанците през Турция и ЕС, от което ние имаме интерес, още тогава много ясно заявихме, когато се срещахме с нашите премиери преди това решение, че в многостранните и комплексни взаимоотношения с Турция не може да има търговия с демокрация и човешки права, подчерта още лидерът на ПЕС, според когото това означава ЕС да се откаже от своята същност и идентичност.

Тази резолюция на ЕП по същество потвърждава, че ние не се отказваме от нашите принципи в името на конюнктурни интереси, което турските власти трябва да го разберат много отчетливо, допълни Станишев.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder