Вдигат възрастта за пенсиониране на сержанти и офицери

Вдигат възрастта за пенсиониране на сержанти и офицери

Парламентът реши пределната възраст за военна служба на сержанти, офицерски кандидати, младши и старши офицери се вдига на 55 години. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов обясни, че с този ход се дава възможност дефицитът на кадри във въоръжените ни сили да бъде компенсиран. По думите му с измененията се дава и „зелена светлина“ за изпълнение на програмата и плана за развитие на отбранителните способности на въоръжените ни сили и вече могат да бъдат извършени предвидените структурни промени.

Възрастта за прием на войниците ще се намали от 32 на 28 години. Това ще се отнася за младежи, които ще постъпват на военна служба след 31 декември 2016 година. Срокът на договора за военна служба на войниците ще може да бъде удължаван не повече от три пъти, като общата продължителност на удължаването не може да надвишава 15 години.

Пределната възраст за военна служба на войниците се намалява – от 50 на 46 години.

Предвижда се въвеждане на ново основание за прекратяване на договорите за военна служба – упражнено право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Военното звание „комодор“ във Военноморските ни сили се заменя с „флотилен адмирал“, решиха депутатите.

Освен това началникът на отбраната поема непосредственото ръководство на бригадата „Специални сили“.

С измененията се прецизират хипотезите, при които военнослужещите могат да използват оръжие. В мирно време те ще могат да използват служебното си оръжие като крайна мярка при въоръжено нападение или при непосредствена заплаха с оръжие срещу тях или срещу друг военнослужещ и при въоръжено нападение върху охраняван обект или субект.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder