Докладчикът на ООН за изтезанията пристига в Турция

Докладчикът на ООН за изтезанията пристига в Турция

Специалният докладчик на ООН за изтезанията Нилс Мелцер пристига в Турция, за да разследва спазва ли се върховенството на закона в страната, четири месеца след опита за преврат.

От 15 юли насам властите в Турция са задържали повече от 36 хиляди души. Мелцер идва по покана на турското правителство.

Посещението трябваше да се състои през октомври, но поради изтичането на мандата на предишния докладчик Хуан Мендес, то бе поето от Нилс Менцер и ще продължи до 2 декември.

ООН разкритикува Турция заради масовите задържания на участници и предполагаеми помагачи на терористичната организация „Фето“ на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, считан за организатор на преврата, а също и заради задържането на кюрдски политици и кметове.

Менцер посочи, че планира да посети полицейски участъци, затвори и предварителните следствия, след което ще напише доклад.

Междувременно турски медии съобщиха, че властите са освободили журналистката от турската секция на Би Би Си Хатидже Камер, която бе задържана вчера в населения компактно с кюрди областен град Диарбекир при изпълнение на служебните ѝ задължения.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder