Топ вести
Илияна Йотова: За България това си е наша грешка

Илияна Йотова: За България това си е наша грешка

Споразумението за реадмисия на имигранти между Европейския съюз и Афганистан е факт, обяви новоизбраният вицепрезидент на България Илияна Йотова.

„За България това си е наша грешка”, че не сме се възползвали от него, заяви тя.

Според думите й преместването на бежанците в затворени центрове близо до границата ще създаде нови точки на напрежение. „Не това е начинът, по който трябва да реагира в момента българското правителство”, каза Йотова.
Според нея нелегалните имигранти трябва да бъдат върнати в родните си страни с чартърни полети, които ще бъдат платени с парите отпуснати от ЕС. „Европейският съюз заплаща тези полети според декларацията, подписана в Кабул”, подчерта вицепрезидентът.

„Вече според европейското законодателство могат да бъдат издавани документи – разрешителни за връщане, с който час по-скоро тези хор могат да бъдат върнати там, откъдето са дошли”, допълни тя и посочи, че ако държавната администрация заработи би се справила с реадмисията до края на тази година.

„В центъра в Харманли български лекари не искат да влизат, няма и преводачи, защото от месеци не им се плаща”, каза Йотова и попита къде отиват парите от Брюксел.
Тя посочи, че лагерите от затворен тип са като тенджери под налягане и се акумулира напрежение, което в един момент избухва.

„Това, което се случи в Харманли ще ни се стори много бледа картина”, подчерта вицепрезидентът. „Аз съм била на Кале и знам какво се случи там 2014 г.”

Йотова поясни, че предложенията за промяна на регламента за бежанците от Дъблин са негативни за България. Едно от тях гласи, че имигрантите ще трябва да търсят убежище в страната, в която са влезли, дори да не са се регистрирали в нея. А според друг текст бежанците ще се връщат без запитване до българското правителство.

Тя добави, че предстои и криза с европейските фондове, тъй като Брюксел се подготвя да премине от кохезионна политика на сближаване – откъдето идват 80% от бюджетите на българските общини, към инвестиции срещу печалба след 2020г.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder