Днес откриват нов саркофаг над АЕЦ Чернобил

Днес откриват нов саркофаг над АЕЦ Чернобил

Ново защитно съоръжение бе монтирано днес над стария саркофаг, с който е покрит разрушеният през 1986 г. четвърти реактор от АЕЦ Чернобил.

Това стана в присъствието на украински държавни ръководители, сред които президентът Петро Порошенко, представители на конструкторските фирми, участващи в проекта, и на страните донори.

Този щит над авариралия реактор на Чернобилската АЕЦ е колосален проект, средства за който бяха осигурени от международната общност.

Очаква се той да гарантира сигурността на обекта в близките 100 години.

„Церемонията бележи ключов момент от международния проект за преобразяване на мястото на аварията от 1986 г.“, заявиха в комюнике френските компании Буиг и Венси, конструирали съоръжението.

Куполът представлява метален скелет с тегло 25 000 тона (36 000 тона с допълнителното оборудване), 108 метра висок и с дължина 162 метра.

„Това е все едно да бъде покрит „Стад дьо Франс“ или Статуята на свободата“, посочва в комюнике Новарка – консорциум между френските групи Буиг и Венси, създал и построил огромното съоръжение.

„Чернобилската арка е най-голямото конструирано някога мобилно сухопътно съоръжение“, добавят френските компании.

Тя ще предпазва и съществуващия саркофаг над обекта.

Освен това куполът има конструкции, които ще улеснят бъдещите операции за разглобяване на стария съветски саркофаг над реактор номер 4 и обработката на радиоактивни отпадъци.

„Отбелязахме днес в Чернобил успешното приключване на операцията по придвижване на арката – ключов етап, предшестващ края на международната програма за преобразяване на Чернобил в сигурен обект, безопасен за околната среда, до ноември 2017 г.“, изтъкват конструкторите.

След като бъде поставен на мястото, куполът ще влезе в експлоатация едва в края на 2017 г., щом бъде монтирано и изпробвано необходимото оборудване.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder