Хакерска атака остави близо милион германци без интернет

Хакерска атака остави близо милион германци без интернет

Координирана хакерска атака е оставила почти един милион германци без достъп до интернет. Пострадали са клиенти на Deutsche Telekom, чийто рутери са били атакувани от хакерите и блокирани.

Използван е зловредният код Mirai, който миналия месец доведе и до блокиране на интернет в части от САЩ. Mirai може да се модифицира за конкретни цели и да изважда от строя сайтове, онлайн услуги и интернет инфраструктура като сървъри, рутери и др.

В конкретният случай са атакувани рутери на Zyxel и Speedport. Те са били с отворен порт 7547, който се използва от доставчиците за отдалечен достъп. Така те могат да решават проблеми на потребителите от разстояние без да се налага да изпращат техник на място.

С вирус като Mirai обаче, хакерите могат да се възползват от порта и да се опитват да получат контрол над рутера. Атаката е започнала в неделя и е засегнала близо 5% от 20 млн. клиенти на компанията. Германският федерален офис по информационна сигурност в обяви, че е открила следи от вируса и в правителствената мрежа, но системите за сигурност са се справили с него.

Телекомът вече е готов със софутерно обновление, което да защити рутерите. Клиентите на компанията трябва да изключат устройствата за малко, за да може при включването им софуерът да бъде изтеглен и инсталиран автоматично. За сега не е ясно кой стои зад атаката.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder