Топ вести
Никулден във Видин

Никулден във Видин

За седма поредна година Видинска света митрополия, Сдружение „Усмихни се с нас” и Пристанище – Видин, подкрепени от Община Видин, организират тържественото отбелязване на големия християнски празник Никулден, посветен на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Тържествата във връзка с Никулден са свързани с отбелязването на храмовия празник на митрополитския храм на Видин, намиращ се в двора на Видинска света митрополия.
Програмата за Никулден започва на 5 декември (понеделник) в 17:00 часа с тържествена вечерня с петохлебие в прослава на св. Николай Чудотворец в храм „Св. Николай Мирликийски“. На 6 декември са същинските чествания, които ще бъдат оглавени от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан. От 9:00 часа дядо Дометиан ще оглави Архиерейска света Литургия в митрополитски храм „Св. Николай“, след което ще бъде запален светилникът-кораб на св. Николай в митрополитския храм.
Малко преди 11 часа от храма „Св. Николай“ литийно шествие ще се отправи към централния понтон срещу Драматичния театър. Там ще бъде прочетена молитва за здраве и благоденствие на жителите на Видин и заупокойна молитва за загиналите моряци, рибари и търговци. Празнична програма ще се изнесат артистите от Фолклорна формация „Северняците“.
В 11:30 ч. ще бъде освещаването на празнична гозба (курбан) за здраве, благословение и единение на гражданите на старопрестолния Видин.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder