Топ вести
ООН: Рекорден брой хора бягат от домовете си в Афганистан

ООН: Рекорден брой хора бягат от домовете си в Афганистан

Конфликтът в Афганистан е принудил над половин милион души да избягат от домовете си – най-високата бройка досега, се казва в доклад на ООН.

511 762 души са напуснали родните си места до вчера, макар да остават на територията на страната, показва информация на Службата на ООН за координация на хуманитарните дейности. 80% от тях са в региони, до които не достига хуманитарна помощ.

Броят им се е увеличил значително през последните два месеца. До август 2016 те са били 245 300, показва доклада на ООН. 8400 души са загинали в конфликта от началото на тази година.

Население на Афганистан е 30 млн. души, а бежанците оттам са 2.7 млн. Страната е една от трите, от които бягат най-много хора в световен мащаб, заедно със Сомалия – 1.1 млн. и Сирия – 4.7 млн., сочат данните на Върховия комисариат за бежанците на ООН.

Турция е страната, приела най-много бежанци – 2.5 млн. Следват я Пакистан с 1.6 млн., Ливан – 1.1 млн., при 4 млн. население и Иран близо 1 млн., гласи информацията от 2015 г.

В същото време Пакистан започва да връща все повече афганистански бежанци и мигранти. „Досега през 2016 г. 606 384 нерегистрирани афганистанци, депортирани лица и бежанци са се завърнали.“ Пакистан и Иран са държавите, в които се намират мнозинството от афганистанските бежанци.

Много от изпращаните обратно в родината си афганистанци са прекарали по над 30 години в Пакистан, след като са избягали там по време на съветско-афганистанската война.

Афганистанците са и най-големият дял от търсещите убежище, намиращи се в България.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder