Русия влага 22 милиарда евро в свръхтежка ракета носител

Русия влага 22 милиарда евро в свръхтежка ракета носител

Близо 22 милиарда евро ще коства на Русия бъдещата ракета носител от свръхтежък клас, съобщи шеф на държавната космическа корпорация.
С нова, свръхмощна ракета е свързана обявената програма за изследвания на Луната.

На специализирана конференция днес зам.-председателят на Роскосмос Александър Иванов, съобщи че се очаква разработването на ракета от свръхтежък клас да струва 1,5 трилиона рубли (21,78 милиарда евро).

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин съобщи в вчера, че в ракетно-космическия отрасъл се създават конструкторски бюра и лаборатории специално за развитие на нови проекти.

Той потвърди, че в Русия се създава свръхтежка ракета, която ще позволи да се реализира проекта за постоянна лунна станция.

Рогозин призна, че редица експерти „са имали съмнения“ относно свръхтежката ракета. Но той добави, че е било „взето решение да започне работа над този проект“.

В края на април Владимир Путин беше споменал, че е възможно инфраструктура за изстрелване на свръхтежка ракета и пилотиран комплекс да бъде създадена на новия космодрум Восточний.

Малко по-късно оценките си съобщи президентът на Ракетно-космическата корпорация „Енергия“ Владимир Солнцев. Според него снабдяването на „Восточний“ със стартови съоръжения за свръхтежка ракета може да отнеме десетина години.

Първоначално ще се строи пускова платформа за ракета „Ангара А5“ с последваща модификация за „Ангара“ с „лунен“ комплекс.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder