Паси: Докато не водим битката с бежанците, ние я губим непрекъснато

Паси: Докато не водим битката с бежанците, ние я губим непрекъснато

„Докато не водим битката с бежанците, ние я губим непрекъснато”, заяви бившият външен министър Соломон Паси.

„Ние чакаме събитията да ни застигнат и вълната от бежанци да ни залее. Докато не контролираме този процес, ще станем негова жертва”, добави още той.

Според него в България, както и в Европа, липсва добро лидерство по темата за миграцията. „По темата за бежанския поток премиерът ни е по рождение в оставка”, заяви той и обясни, че според него Бойко Борисов не е предприел мерки за справянето с миграцията.

Паси коментира още, че управляващите трябва да мислят по-глобално и вместо да обсъждат бунта на бежанците в Харманли, е добре да се замислят какво ще се случи в Европа през следващите 12-20 години.

Според изследване на лаборатория по политическо планиране към Атлантическия клуб, на който Паси е президент, до няколко десетилетия се очаква мащабна мигрантска вълна от Африка към Европа.

„Очаква се населението в Африка до 2050 г. да бъде 2,5 млрд. души. От тях поне половината ще искат да емигрират към Европа. Това означава, че до всеки един европеец ще има трима африканци”, обясни Паси и добави, че е необходимо този процес да бъде управляван.

Той предложи няколко стъпки, които Европа би могла да предприеме, за да се справи с бежанския натиск. Според него първо, Африка трябва да бъде направена по-добро място за живот, за да може желаещите да мигрират да станат по-малко. Такива обаче несъмнено ще има, смята Паси и затова все пак трябва да бъде изградена ограда по европейските граници.

„Оградата е елемент от решението, но не е магическото решение”, заяви той. Именно затова трябва да бъде правена и „специална селекция” на бежанците.

„Например приоритетно да избираме такива, които са завършили в България, женени за българи или са учили у нас”, обясни Паси. Когато мигрантите вече са допуснати до Стария континент пък, европейските лидери трябва да се погрижат да за адаптацията и интеграцията им.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder