Втора китайска компания с интерес към АЕЦ „Белене“

Втора китайска компания с интерес към АЕЦ „Белене“

Нов китайски инвеститор заяви интерес за изграждането на АЕЦ „Белене“. Това е China National Nuclear Corporation (CNNC), която е най-голямата държавна енергийна компания в Китай. Нейни представители вчера са имали среща с министър-председателя Бойко Борисов и членове на правителството. Досега интерес към проекта беше заявен официално от друга китайска компания – China General Nuclear Corporation (CGN). Преди това друга китайска копания – SNPTC, пък имаше интерес да изгради седми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

По време на срещата Борисов e обяснил на представителите на CNNC, че проектът за АЕЦ „Белене“ би могъл да се реализира на пазарна основа, без държавна инвестиция. От своя страна китайската корпорация е обявила готовността си за участие в реализацията на проекта при подобни условия.

За изграждането на АЕЦ „Белене“ обаче може да се говори едва след като Националната електрическа компания плати на руската „Атомстройекспорт“ сумата по арбитражното решение в размер на около 600 млн. евро. Тогава НЕК ще придобие оборудването, изработено за спрения ядрен проект.

Ако цялото плащане бъде направено до 15 декември, „Атомстройекспорт“ ще опрости 23.8 млн. евро, част от лихвите, които се трупат на НЕК от обявяването на решението през юни. Те са в размер на 167 хил. евро. на ден. За да стане това възможно, Европейската комисия трябва да разреши това плащане да стане от държавния бюджет, както беше решено от Народното събрание, а миналата седмица одобрено от правителството в оставка.

CNNC е наследник на китайското министерство на атомната енергетика. Компанията е изградила първата ядрена централа в Китай и е една от водещите в международен план. Тя обхваща дейности от проектиране, изграждане и опериране на ядрени реактори до съхранение на отработено ядрено гориво. В момента корпорацията оперира успешно 16 реактора в Китай и изгражда допълнително още девет. Компанията е и единственият производител на ядрено гориво в Китай.

Другата китайска компания, проявила интерес към „Белене“ – CGN, е един от акционерите в консорциума, който ще строи ядрената централа във Великобритания Hinkley Point. Там тя участва заедно с френската EDF. Според съобщението на министерството в момента CGN изгражда шест ядрени центъра за научна и развойна дейност и експлоатира 16 ядрени блока в Китай, a други 12 блока са в процес на изграждане. Към 2015 г. инсталираната мощност в ядрена енергия от корпорацията е над 17 GW.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder