Видин отбеляза тържествено Никулден

Видин отбеляза тържествено Никулден

Празникът започна с архиерейска Света литургия в храма „Св. Николай Чудотворец“, оглавена от Видинския владика Дометиан. На нея присъстваха кметът Огнян Ценков, депутатът проф. Вили Лилков, областният управител на Видин Момчил Станков и други официални лица. Негово Високопреосвещенство се обърна към представителите на българската държавност с поръката „да следват примера на справедливостта, истината и честното отношение към човека“. Той честити празника на всички граждани, с пожеланието „да се поучаваме от добродетелния път на светеца и да изпросим неговите молитви в този великолепен храм“.
Митрополит Дометиан връчи на проф. Вили Лилков почетен медал с лика на първия български екзарх Антим във връзка с 200-годишнината от рождението му. След това официалните лица бяха поканени да запалят кандило в сребърния светилник-кораб – стара традиция, възстановена отново преди няколко години.
Видинският градоначалник закупи икона с лика на свети Николай Мирликийски Чудотворец в рамките на благотворителна инициатива за събиране на средства за нуждите на митрополитския храм.
След службата към централния понтон потегли литийно шествие. На брега на река Дунав бе отправена Молитва за здраве и благоденствие на жителите на Видин и отслужена заупокойна молитва за загиналите моряци, рибари и търговци от Белоградчишки епископ Поликарп. Официалните лица хвърлиха в тяхна памет венци във водите на река Дунав.
Празнична програма представи Фолклорна формация „Северняците“, след което бе осветен курбан за здраве и благословение на гражданите и гостите на Видин.
Тържественото отбелязване на големия християнски празник Никулден е организирано от Видинска света митрополия, Сдружение “Усмихни се с нас”, Пристанище – Видин и с подкрепата на Община Видин.

Сн.: Община Видин

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder