Върховният съд на Полша отказа да върне Роман Полански на САЩ

Върховният съд на Полша отказа да върне Роман Полански на САЩ

Полският Върховен съд отказа да възобнови процедурата за екстрадиция на режисьора Роман Полански в САЩ.

Щатите искат екстрадицията му във връзка с произнесена срещу него присъда през 1977 г. за изнасилване на малолетно момиче.

През октомври миналата година Окръжният съд в Краков се произнесе срещу екстрадицията на Полански, който е с френско и полско гражданство.

През месец май тази година правосъдният министър и главен прокурор на Полша Збигнев Жобро реши да обжалва пред Върховния съд постановлението на краковския съд. Мотивът на Жобро беше, че съдът в Краков не е успял да изясни някои обстоятелства по казуса и че е действал избирателно в полза на режисьора.

Решението на Върховния съд обаче слага окончателно край на започналата през 2014 година по настояване на американското правосъдие процедура за екстрадиция.

През 1977 г.Полански, който тогава е на 43 години, е изправен пред съд в Калифорния по обвинение в изнасилване на 13-годишната Саманта Геймър. Той се признава за виновен в незаконни сексуални отношения и прекарва 42 дни в затвора. След като е пуснат под гаранция, бяга от САЩ преди произнасянето на присъдата.

През 2010 година и Швейцария отказа да екстрадира режисьора, след като първоначално беше задържан заради международна заповед за арест, но по-късно освободен срещу 5 млн. долара гаранция.

Британската актриса Шарлот Луис, която се е снимала във филма на Полански от 1986 г. „Пирати“, също го обвини, че я е изнасилил в Париж, когато била на 16 години. Доказателства за това обаче не бяха открити.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder