Възрастен мъж почина, след като му преляха заразена кръв

Възрастен мъж почина, след като му преляха заразена кръв

Възрастен пациент, на когото е прелята заразена кръв, почина в УМБАЛ Русе.
Чуждестранен студент, който е бил болен от малария, успява да дари кръв, която обаче не е годна за употреба. По този начин дарената банка разболява възрастен човек, който почива.

Младежът дарил кръв по време на благотворителна акция за кръводаряване, организирана от студенти по медицина и доброволци от БЧК.

Директорът на „Специализирана болница за активно лечение за пневмо-физиатрични заболявания – Русе” д-р Светослав Дачев обясни, че пациентът е приет в тежко състояние в болницата с диагноза пневмония.

„Впоследствие е установено носителство на малариен плазмодий. След кончината му е направен ретроспективен анализ, за да се установи по какъв начин може да попадне маларията в кръвта му. Вероятно при кръвопреливане десетина дни по-рано е попаднала заразена кръв в тялото му и така се е получила заразата”, каза д-р Дечев.

„Вероятно е пропуск в системата. Не сме виждали такъв случай, имаме доверие, но очевидно е,че някъде се е получил пропуск”, допълни той.

Заместник здравният министър Ваньо Шарков заяви, че кръвта е изследвана в Районния център по трансфузионна хематология за наличие на хепатит, СПИН и сифилис.

„Не е установено наличието на заболяване. Не се е налагало изследване за малария, защото не се е знаело, че става въпрос за боледувал от малария пациент. Шефът на екипа е трябвало да прочете анкетната листа и ще си понесе наказанието. Вече има проверка. Тя трябва да завърши с предписание за наказание”, каза д-р Шарков.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder