Военните разузнавачи ще минават през детектор на лъжата

Военните разузнавачи ще минават през детектор на лъжата

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев е задействал процедура по преминаване през детектор на лъжата на работещите във „Военна информация“. Целта е да се провери лоялността на настоящите и бъдещите разузнавачи. Новите разпоредби са предложени за обществено обсъждане вчера.

Предвижда се военното разузнаване да има възможност да използва детектор на лъжата при проверка на кандидатстващите за работа. С тази мярка ще се следи и психологическата пригодност на разузнавачите, като ще може да се реагира при емоционален дискомфорт, лични кризи, влошени отношения в колектива и други подобни случаи, се разбира от проекта на наредбата.

„Всяко лице може да бъде изследвано с полифизиограф единствено след подписване на декларация за информирано съгласие от негова страна“, пише в документа. Информацията, която ще се получава при използването на детектора, ще е конфиденциална и ще е забранено да се разгласява.

Военното разузнаване е под прицела на Николай Ненчев още от встъпването му в длъжност като министър. В началото на миналата година той освободи тогавашния директор на службата Веселин Иванов заради нежеланието му да прави кадрови промени. „Не можахме да постигнем консенсус по важни въпроси относно работата на службата, особено по кадровото й развитие, където 39% от ръководния състав са назначени преди 1991 г.“, заяви тогава Ненчев и добави, че 6% от тях са минали през специални школи на бившия Съветски съюз.

Част от упреците на военния министър бяха свързани и с нежеланието на службата да изпълни закона и да предаде архивите си на Комисията по досиетата.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder