Благотворителен коледен базар организираха в Ново село, Видинско

Благотворителен коледен базар организираха в Ново село, Видинско

Коледно-новогодишен базар е организиран в читалище „Земеделец 1874“ във видинското Ново село. Акция „Деца помагат на деца”.
На щандове, разположени на първия етаж в читалищната сграда, се предлагат коледни сувенири, украса и картички. Всички изделия са изработени по проект на читалището „Да бъдем солидарни – всяко дете е уникално и различията ни правят по-силни” по Програма за детско и младежко развитие „Дъга” на ФРГИ от децата, включени в Клуб по рисуване. Коледният базар в читалището вече е традиция и се провежда за трета поредна година. Това е по инициатива на Центъра за обществена подкрепа в Ново село през 2014 г, които работят заедно с децата от социалните центрове (ЦНСТ) и това, което се изработи, се предлага на населението и на гостите на Ново село. Средствата, които се съберат отиват отново за децата от социалните центрове.
Тази година в читалището си имаме работилница за изработка на играчки за елха и най-различни коледни украшения. Средствата от продажбата ще отидат за закупуване на скарпини – 6 мъжки и 6 женски за децата от Клуб по народни танци при читалището. Освен в подготовката на базара, екипът по проекта, родители, учители и възпитатели участват и в неговата реализация.

Ръчно изработените украшения ще останат в читалището в Ново село от 12 до 19 декември, след което ще бъдат включени в Коледен базар в търговския център (МОЛ) на Видин.

В рамките на проекта това е втора подобна Акция „Деца помагат на деца”. Децата от Клуб по рисуване за втори път помагат, но този път на децата от Клуб по народни танци.

Да разкажем и за първата Акция „Деца помагат на деца”:
На 05.11.2015 година Читалище „Земеделец 1874“ с. Ново село, област Видин кандидатства в конкурс на тема „Промяната, която искам да бъда“ по проект „100 за 100“, който се организира от Сдружение „Международна младежка камара -България” (Junior Chamber International – Bulgaria).
„Си 3 ай Европа“ ЕООД дарява на JCI Bulgaria 100 броя функционални лаптопа „Леново”, с които се инициира проект „100 за 100“. В конкурса читалището участва с два колажа, изработени от децата от Клуба по рисуване, с ръководител Борислав Александров и попълнен въпросник. Повярвахме в думите „Дари добро – нов живот на старите компютри“. Знаете, че по проект „Да бъдем солидарни – всяко дете е уникално и различията ни правят по-силни” читалището закупи 5 лаптопа за тези 12 деца от компютърния клуб. Решихме, че за по-голямо удобство, самостоятелна работа и нормално протичане на образователния процес, наличните 5 лаптопа не са достатъчни.
Днес, ние сме безкрайно щастливи, от 212 участници в конкурса 48 бяха одобрените институции, а читалището ни е на 5-то място в класирането и получи 3 лаптопа, които се ползват от нашите деца в Компютърния клуб към читалището с преподавател Иван Базов.
Официалното награждаването и подписването на Договора стана на 05.02.2016 г. в Център за култура и дебат „Червената къща” в София.
Читалищното настоятелство благодари на организаторите по проект „100 за 100“ за доверието и подкрепата. Те ни повярваха, че децата не са загубена кауза и всяко дете заслужава щастливо детство и по-добро бъдеще.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder