Кои градове са най-застрашени от кибер престъпления

Кои градове са най-застрашени от кибер престъпления

София и големите градове са най-застрашени от кибер престъпления у нас според доклад на Майкрософт. Нелицензираният софтуер или деактивирането на автоматичното обновяване на защитата са сред основните причини за заразяване на компютрите.
Най-разпространеният вирус, открит по време на това изследване, всъщност е и доста стар – той може да сваля файлове и да копира всичките ви пароли години наред. Само в София заразените с него компютри са близо 2500. Следват Варна, Пловдив и Бургас плюс – сравнително малкия град Перник.
„Конфикър“ е вирусът, масово е открит на много IP адреси в страната. Създаден е още преди 6 години, което означава, че хиляди хора са изложени на опасност, защото не са обновявали защитата на компютрите си и зловредният софтуер събира отдавна пълна информация за паролите им, историята на посетените сайтове и данни за електронното им банкиране.
Хакерите целят финансови облаги, а не слава. „Наблюдаваме и у вас, че има тийнейджъри, които пишат програми за 2000 евро, някой ги купува и може да се прицели специално в българските клиенти“, каза Уве Расмусен.
Експертите са категорични, че с развиването на високоскоростния интернет компютрите стават все по-уязвими. „Нивото на нелицензиран софтуер в България е 60%. При използване на такъв софтуер потребители и бизнес са изложени на много по-голям риск в кибер средата“, коментира Симеон Лазаров.
Точни изчисления за щетите от зловредния софтуер върху българската икономика засега няма.
В световен мащаб обаче е изчислено, че зловредните програми причиняват загуби за 400 милиарда долара. Част от тях са съответно и печалби за хакерите, които произвеждат по 430 милиона нови вируси всяка година.

Източник: Мениджър БГ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder