Гутериш положи клетва като генерален секретар на ООН

Гутериш положи клетва като генерален секретар на ООН

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш положи клетва като генерален секретар на ООН, ставайки деветия лидер на най-авторитетната световна организация. Той официално ще поеме поста от 1 януари 2017 г. за петгодишен мандат от сегашния генерален секретар Бан Ки-мун който бе начело на ООН през последните 10 години.

Гутериш обяви, че ще изпълнява функциите си, “имайки предвид само интересите на Обединените нации” и без да приема указания “от което и да е правителство или от друг властови орган”.

“За мен е висока чест да получа доверието, което страните членки ми гласуваха”, каза Гутериш след церемонията. Португалецът отбеляза, че поема ключовия пост в момент, когато народите губят доверие в лидерите и институциите, включително и в ООН.

“Време е да преизградим отношенията между народите и лидерите – национални и международни, време е лидерите да се вслушват и да показват, че се грижат за собствените си народи и за глобалната стабилност и солидарност, от които всички ние зависим”, каза новият шеф на световната организация.

„Време е и ООН да направи същото – да признае недостатъците си и да реформира начина, по който функционира”, подчерта той.

Гутериш очерта три стратегически насоки, в които най-вече са необходими промени: укрепването и поддържането на мира, постигането на устойчиво развитие и вътрешни реформи в ООН.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder